Hvad er stress

Hvad er stress?

Først og fremmest er stress en neurobiologisk tilstand i vores krop. Vores nervesystem er nemlig designet til at gøre os stressede. 


Mekanismen har gjort at vi igen og igen har overlevet alvorlige trusler og at vi som art stadig efter flere hundrede tusinde år stadig er på denne jord. Vi kan nemlig blive stressede. Og ikke nok med det, vi kan svinge mellem tilstande af stress og afslapning. 


Når vi oplever en trussel sker der nemlig en aktivering af vores nervesystem. Nærmere bestemt sker der en aktivering af det autonome nervesystem, det som virker udenfor vores viljestyrke. 


Det autonome nervesystem styrer funktionerne i vores organer, kirtler, blodkar, sanser m.m. Det sker helt af sig selv. 


Det autonome nervesystem har to forskellige tilstande, den SYMPATISKE del og den PARASYMPATISKE tilstand. 


Den SYMPATISKE del aktiveres når noget opleves som en trussel for os. En trussel kan være alt fra at skulle skynde os ud af døren, nå en deadline, nå at hente børnene, alvorlig sygdom, død i nærmeste familie eller en hel masse ting på én gang. Det er altså aktiveringen er det sympatiske nervesystem der gør at vi kan blive stressede.


Nå vi ikke mere føler os truede, så vil den PARASYMPATISKE del af det autonome nervesystem igen blive aktiv. 


Det vi kalder stress, opstår når vi har været under en tilstand af SYMPATIKUS-aktivering i længere tid, uden at finde den nødvendige hvile i PARASYMPATIKUS.


Både SYMPATIKUS og PARASYMPATIKUS aktiverer også udskillelsen af en lang række hormoner. Stresshormonerne som fx cortisol og adrenalin bliver udskilt ved en SYMPATIKUS aktivering.


Selvom vores nervesystem er skiftet til den hvilende tilstand, PARASYMPATICUS kan vi sagtens have rester af stresshormoner i kroppen.


Lyt til min podcast, for at få meget mere viden om stress.


Læs også Åndedræt, yoga og vagusnerven