Er stress farligt

Er stress farligt?

Det findes der ikke et entydigt svar på. På TedTalk kan du finde en forsker, Kelley McGonigal, der siger at stress kun er farligt hvis du tror det er farligt. Og selvfølgelig er stress ikke farligt, eftersom det er en naturlig tilstand, som vi selv producerer.


MEN MEN MEN stress er ikke en tilstand det er meningen at vi skal være i over længere tid. Og det siger jeg på baggrund af det faktum at SYMPATICUS og stresshormonerne hæmmer fordøjelsen og cellereparation for bare at nævne nogle. En længerevarig stresstilstand medfører også forhøjelse af blodtryk, puls og forringer det perifære blodomløb, for at nævne nogle andre følgetilstande. Det er usundt over længere tid.


Så hvor den kortvarige stresstilstand ikke er farlig, så er det farligt at befinde sig i en stresstilstand over længere tid.


Stadigt flere og flere studier bekræfter sammenhængen mellem kroniske sygdomme, autoimmunesygdomme, dødeligesygdomme og langvarig stress. Det er sygdomme som diabetes 1, astma, allergi, irritabel tyktarm, Crohns, reumatoid artritis, ALS, kronisk træthed, fibromyalgi, ja selv kræft. 


I lang tid har man været optaget af hvilke sygdomme der er genetisk betingede og hvilke gener der giver hvilke sygdomme. Alle disse mangeårige studier har ikke vist noget entydigt resultat. Derimod har forskning vis at gener aktiveres af ydre påvirkninger, så som stress og traumer. Genetisk betingede lidelser er således kun arvelige, hvis genet “tændes”. Gennem stress. 


Nu vil jeg nødig sætte en skræk i livet på alle der er stressede. Men stress bør tages meget mere alvorligt end vi har gjort hidtil. Det viser sig ved blot en lettere gennemgang af forskning på området. 


Jeg kan - hvis du har det fint med at læse engelsk - stærkt anbefale denne side, for at få en større forståelse af hvordan langvarig stress og traumer kan påvirke vores helbred: Chronic Illness Trauma Studies