Hvornår må jeg starte arbejde igen

Hvornår må jeg starte arbejde igen?

Én ting er sikker; INGEN har lyst til at forblive stresssygemeldte længere tid end nødvendigt ! Det ligger dybt i os mennesker, at vi gerne vil være en del af et fællesskab, og et arbejdende fællesskab har stor betydning i vores samfund. 


Men når mange stressramte alligevel tøver med at komme tilbage i beskæftigelse, så er det ofte fordi man føler sig presset til at starte før man er fuldt rehabiliteret. 


Så hvornår er man fuldt rehabiliteret? Det kræver en lidt længere forklaring, som jeg gennemgår med mine klienter. Det er altid baseret på hvor meget stress man har oplevet og det terapeutiske forløb. 


Skal jeg være fri for stress?

Der findes myter eller overbevisninger derude om, at man ikke behøves at være fri for stresssymptomer når man starter op igen. Denne tilgang til stress er formodentlig baseret på en overbevisning om at stress er rent psykologisk, og er noget du skal vænne dig til. Og det er helt sikkert, at det er skrevet af folk der ikke selv har oplevet stressens ubehagelige jerngreb.


Men forstår man at stress altid vil have en neurofysiologisk påvirkning, altså at det er hele kroppen, med nervesystem, kemi og hormoner der laver stress, så kan du være sikker på at dit kropslige system ikke er rehabiliteret nok, hvis du stadig har stresssymptomer.


Du er med andre ord stadig i alarmberedskab, og det er en rigtig dårlig idé at starte op med en krop i alarmberedskab. Det svarer til at starte genoptræningen af et brækket ben uden at benet har været behandlet og med en fortsat brækket knogle. 


Hvordan gør jeg rent praktisk?

Jeg har skrevet en 10 siders guide til dig der skal starte op på arbejde, ligemeget om det er dit tidligere arbejde, nyt eller en praktik. 


Denne guide gennemgår jeg sammen med dig, og du vil få viden om:


  • hvornår du kan betegne dig selv som værende fri af stress
  • hvornår det er fastlåste stressreaktioner der spøger
  • hvordan du kommer fri af fastlåste stressreaktioner
  • hvordan du undgår at havne i stress igen
  • hvordan du får lavet en god opstartsplan
  • hvilke opgaver du bør varetage og hvilke du bør holde dig fra
  • hvordan du ellers kan støtte din opstartsfase