Hvornår er man stresset

Hvornår er man stresset?

Stress er et meget vidt begreb, når vi i dag bruger ordet stress er der som oftest tale om den tilstand vi oplever når vi i længere tid har været under kontinuerligt pres eller belastning. 


Oftest bruges ordet først når vi oplever tilstanden som ubehagelig eller ligefrem sygelig. Men det er også blevet almindeligt at bruge ordet til lettere tilstande, hvor man ikke når at føle sig stærkt påvirket endnu, men alligevel godt kan mærke det hårde pres man er under.


Stress kommer i sagens natur snigende. Det er fordi der er tale om en tilstand der har været for meget af i for lang tid. Men de fleste der rammes af stress kan næsten altid udpege lige nøjagtig det tidspunkt hvor det gik op for dem at de var stressede. Det kan være udsagn som disse:


Lige pludselig stod jeg bare og græd, og kunne ikke overskue noget mere”


“Så gik klappen ned og jeg kan ikke huske mere”


“Jeg lå på sengen i to timer og rystede”


“Jeg vågnede med hold i nakken og græd da jeg trådte ind på arbejdet”


“Da min barn spurgte mig om noget for 7. gang, mistede jeg fatningen på en måde jeg aldrig har gjort før”


“Da min leder bad mig om at stå for det nye projekt fik jeg ringen for ørerne”


“Ligepludselig begyndte jeg at have problemer med at sove, det har jeg aldrig haft før”


Mange reagerer ved at kontakte en fortrolig ven eller familiemedlem, og tale om hvordan de har det eller det der har været stressende.


Men stressen kan også være mindre skælsættende og kan være en ophobning af symptomer, der gør at man bare generelt føler sig rigtig, rigtig skidt tilpas uden helt at kunne sætte en finger på hvorfor og hvordan.